Tagliatelle de casa


Tagliatelle, taitei sau lapsa (лапша) sunt una si aceeasi!

Cand eram mica recunosc ca am mancat numai “lapsa – лапша” si nu-mi amintesc sa fi stiut de existenta taiteilor – sa nu mai vorbim de tagliatelle. Ce-s alea??🙂.

Lapsa…hmmm.. numai sa-mi amintesc! Lapsaua facuta de bunica, de mama si de matusa mea – o delicatesa pe care o mancam cu lapte sau cu zahar si cateodata in ciorbe. Cate amintiri!

Si uite cum, cu amintirea vie despre delicioasa lapsa, m-am pus la treaba si am preparat-o fara a stii de la bun inceput cum se face. Nu am cautat nici o reteta pe internet (chiar daca Slava Doamnului sunt atatea). Am vrut sa-mi creez propria lapsa doar din amintiri. Si asa am purces la drum!

Ingredientele folosite:

  • 3 oua
  • 300 gr faina alba
  • praf de sare

Cum am facut eu pasta:

  • am pus faina pe blatul de lucru
  • am format in mijloc o gropita unde am pus ouale (albusurile si galbenusurile) peste care am presarat putina sare
  • am adus faina in mijloc si putin cate putin am inceput sa framant aluatul pentru a-l omogenza
  • aluatul l-am framantat putin, pana ce am simtit ca am obtinut o pasta omogena (pentru a vedea ca pasta mea este gata, am taiat aluatul in doua; in momentul in care in mijloc nu se observa diferenta de culoare inseamna ca pasta este gata pentru a face taitei)
  • am taiat aluatul in patru si am inceput sa intind din cele patru parti cate o foaie (cand am simtit ca foaia se lipeste de facalet am mai presarat putina faina peste – in final pasta trebuie sa fie uscata si nu lipicioasa)
  • am intins foile pana ce au devenit subtiri si fine
  • am taiat foile in fasii subtiri – obtinand taiteii

Cum am gatit taiteii?

  • am pus la fiert apa cu putina sare
  • in momentul in care apa a inceput sa dea in clocot am adaugat taitei spre fierbere pentru app 2 min
  • pasta am servit-o calda presarand putin oregano peste si impreuna cu o salata de rucola

Sunt foarte usor de facut. Va asigur ca nu mi-a luat mai mult de 30 min, tinand cont ca nu am o masina de facut paste si toata operatiunea de intindere a aluatului a trebuit sa o fac cu facaletul.

Dupa cateva saptamani de la faimoasa mea realizare (pasta asa numita tagliatelle, taitei sau lapsa) intr-o sambata am vazut aceeasi reteta cu putine modificari (aluatul a fost lasat la odihnit inainte de a fi taiat si intins) la TV (BBC Saturday Live Kitchen http://www.bbc.co.uk/programmes/b006v5y2), reteta facuta de un bucatar italian. Urmatoarea mea pasta am lasat-o si eu la odihnit – nu s-a simtit vreo diferenta dar arata mai odihnita :)!

Pofta buna!!

Prima pasta pentru tagiatelle/taitei/lapsa

A doua pasta! – cea odihnita (am folosit mai multa faina)

Astept comentarii, recomandari si de ce nu..critici!!

Sporuri!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s