Irish Bread


De ceva timp mi-am propus sa va scriu despre ceea ce am mai “copt” in ultimele saptamani dar de reusit .. am reusit astazi.

O sa va prezint mai jos reteta pentru o paine care se face rapid fara a folosi drojdie, maia sau bicarbornat. Dar inainte de a trece la ingrediente o sa va povestesc cum anume am reusit sa obtin reteta.

Totul a inceput din Vinerea Mare, 3 Mai 2013. Am purces dis de dimineata spre aeroport, dupa care a urmat un zbor catre Irlanda, o vizita a orasului Dublin dupa care ne-am rasfatat cu bucatele “traditionale” irlandeze. Bineinteles, am incercat sa evitam the traditional fish&chips alegand o supa crema de ciuperci, o salata de somon si un alt fel de mancare tipica – dar nu-i mai retin numele. O sa va atasez cateva poze mai jos. Nu a lipsit painea irlandeza de pe masa: o bunatate .. si nu exagerez. Nu am rezistat si, timida de felul meu, am obtinut reteta de la bucatarul pub-ului🙂. A fost prima mea reteta obtinuta.. dar nu si ultima din Irlanda.

Am petrecut 3 zile de vis dintre care una a fost in afara orasului: verde cat vezi cu ochii, o frumusete salbatica si linistitoare. Bineinteles, nu am avut cum sa nu trecem pe la Avoca unde am savurat o cafea, am mancat o felie de prajitura cu morcovi si paine irlandeza cu marmelada de capsuni http://www.avoca.ie/home/explore/our-company/food/ . Si cum se putea altfel, nici de aici nu am plecat cu mana goala, ci cu o paine si cu reteta aferente.

Incetul cu incetul va voi prezenta retete cu bere, cu somon si retete de paine irlandeza.

In drum spre casa am primit si un cadou: un prosopel pe care este incriptionata o reteta de paine irlandeza. L-am primit de la J..! M-am bucurat ca un copil!

Acum, haideti sa va spun cum am facut eu prima mea paine, pe care o voi numi Irish Bread: paine fara maia, drojdie sau bicarbonat. Este foarte usor de facut si aviz celor care nu au timp pentru copt paine: timpul de preparere este de app 10 min iar in cuptor nu sta mai mult de 1h si 30min. Cum creste painea? Pe baza prafului de copt!!

Ingrediente pentru 1 paine:

  • 600gr faina alba
  • 2 lingurite cu varf de praf de copt
  • 3 linguri cajun (puteti inlocui cu migdale sau alune sau le puteti exclude daca aveti intoleranta la ele)
  • 1 lingura seminte susan
  • 1 lingura seminte de mac
  • 1 ou
  • 1 varf lingurita sare
  • 600ml lapte
  • 1 lingura ulei

Cum am procedat:

  • am amestecat toate ingredientele foarte bine in asa fel incat sa obtin o pasta omogena. Pasta ramane lipicioasa
  • am preincalzit cuptorul la 200 grade
  • am uns tava pentru paine (eu am folosit tava pentru toast) cu ulei
  • am pus aluatul in tava
  • am pus tava in cuptor la 200 grade pentru 20 min, timp in care aluatul trebuie sa creasca, dupa care am redus temperatura la 170 grade si am lasat painea la copt pentru o ora
  • am scos painea din cuptor si bineinteles am ciocanit putin la fund ca sa vad daca suna a gol sau nu (in cazul in care nu suna a gol puneti paine in cuptor pentru alte 10 min – la mine nu a fost cazul)
 Este dificil?!? Hmmm!!
Va doresc pofta buna! O sa revin cat de curand o alta reteta pentru paine made in Ireland.
Sporuri!!
Poze cu Irish Bread
DSC_0073
DSC_0071
Sa trecem la pozele promise:
DSC_0831
DSC_0727
DSC_0707
DSC_0648
DSC_0561
DSC_0408
DSC_0405
DSC_0354
DSC_0343
CSC_0792

4 thoughts on “Irish Bread

  1. Pingback: Chec cu morcovi si ciocolata | A piece of homemade .....

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s